Gode råd

Her vil jeg videregive nogle gode råd, efter at jeg har afprøvet dem et par gange.

——————————————————————————————————————–

Gullig / kalkrand på bruseforhæng, især forneden:
Behandles som om det var kalk der skulle fjernes. Bland 1/4 liter alm. eddikesyre i 5 liter lunken vand, og lad forhænget ligge i blød en halv times tid eller længere tid, hvis det er meget slemt. Derefter skal det skylles i blandingen 3 dl. soda pr. 10 liter vand. (Bland skyllevandet i en spand og hæld derfra ca. 1/3 af det i et fad, skyld forhænget, smid skyllevandet væk, og gentag processen … således bliver forhænget skyllet i alt 3 gange.) Herefter kan forhænget vaskes almindeligt.
PS. soda er et gammeldags iblødsætningsmiddel og kan købes i f.eks. Føtex. I gamle dage blev det brugt til at vaske op i.

————————————-

Fjernelse af kakao og chokolade:
Kakao og chokolade fjernes bedst med varm mælk. Varm noget mælk i en gryde, sæt en underkop under pletten, hæld noget varm mælk på pletten og gnid på den med en fingerspids, så mælken gnides ned i pletten. Bliv ved indtil pletten er væk. Vask tøjet almindeligt bagefter. Jeg har gjort det tit, men altid før tøjet er blevet vasket. Ved ikke om det virker, hvis tøjet har været vasket.
                                                   —————————————-
Fjernelse af træstub:
Har man en irriterende træstub kan den fjernes ved at trække en sort plastikpose ned over den, og dække den med jord eller sand. 2 år efter er stubben død og sækken fyldt med lange, tynde og visne skud. Hvis stubben er for stor, kan man bruge et stort stykke sort plastikfolie. Det er vigtigt at folien er sort, og at den slutter tæt omkring stubben.
—————————————
Opbevaring af æbler:
(Klik på billedet for at se i større format – det åbner på ny fane)

Hvis man er lidt fiks på fingrene, som min mand, og har en carport eller måske et andet udendørs sted som er overdækket, kan der for få midler laves en stor OVN med ribber. Prøv at få fat i nogle gamle ovnplader, som jeg har samlet, eller lav  hylderne af træplader. Min model ser ud som på det første billede. Den ser lidt konisk ud, men det er den ikke. På det andet billede, har jeg lagt æblerne ind på hylderne. Jeg bruger et håndklæde under, men aviser kan også bruges. Jeg lægger dem med stilken opad, fordi jeg har set Bonderøven fra DRtv gøre det, men jeg ved ikke, om det er korrekt. Når æblerne er lagt ind, pakker jeg hele OVNEN ind i nogle (nye) tæpperester – billede 3 – og til sidst et par uldne tæpper yderst. 
På den måde har vi danske æbler til – måske – februar. Vi har selv Rød James Grieve og Prima, som først får glæde af OVNEN. Vi plukker selvpluk æbler på Fyn, som bliver opbevaret i et par klapkasser, der selvfølgelig også er pakket godt ind. Når vores egne æbler er spist, rykker selvpluk æblerne over i OVNEN. 
NB. Hvis der bliver hård frost i længere tid, tager vi æblerne ind.
Vær også opmærksom på om OVNEN bliver besøgt af mus. For første gang er det sket for os her i dec. 2012, så vi har taget æblerne ind. Der kan måske sættes faste sider på(?)
Erfaring fra vinteren 2013-14 med at sætte sider på er gået fint. Cox Orange holdt sig godt helt hen i januar måned.
 
OVNEN kan også bruges til opbevaring af porrer fra haven. De graves op, rystes fri for jord og lægges på hylderne enkeltvis. De behøver ikke at dækkes til på samme måde som æblerne. Porrerne er på den måde let at få fat i hen over vinteren.
Desuden kan den bruges om foråret til såning og prikling af sommerblomster. Så skal pladerne bare ikke stå så tæt, dvs. der kan blive plads til 3 eller 4. OVNEN kan så placeres i drivhuset eller på et lunt sted. Skift evt. pladerne lidt rundt af og til (på grund af lyset) så de nederste kommer øverst.
——————————————-
Små fluer

Har man mange små fluer i f.eks. køkkenet stilles et glas øl på bordet, der hvor de er. I øllet hældes lidt opvaskemiddel. Opvaskemidlet gør at fluerne ikke kan sætte sig på overfladen, men drukner.

———————————————-

Mål højden på et stort træ:
Bræk en lige gren af, så den i strakt arm måler fra hånd til øre, hold pinden i lodret stilling og gå tilbage, til træets top er lig med grenens top. Tæl antallet af meter hen til træet.