Opskrifter

 

Her er mine bedste opskrifter – både bageops. og madops.

(De fleste opskrifter er ikke “opfundet” af mig selv, men bare nogen som jeg synes godt om. Måske har jeg ændret lidt på nogen af dem!) Jeg er ABSOLUT ingen ørn til at lave mad!

————————————————————————————————————

Violas brune kager:
187,5 gram smør, 125 gram sukker, 63 gram sirup, 2 gram stødt nelliker, 6 gram stødt kanel, 4 gram potaske (opløst i varmt vand), 37 gram groft hakkede mandler, 13 gram sukat, 13 gram pomeranskal, 250 gram mel.
Sirup, sukker, smør smeltes. Lad stå et øjeblik. Krydderierne i et ad gangen + mandler/pomeranskal/sukat. Til sidst, når massen er kold, mel. –   Rulles til en pølse. Stilles koldt i mindst 6 timer. Skæres meget tynde på en brødmaskine. Bages ved 160 grader i ca 5 – 6 min.
Klik her for at printe opskriften

—————————–

Opskrift på kammerjunkere:
150 gram sukker og 1 æg piskes sammen.
80 gram meget blødt smør røres i
Bland 175 gram mel, 1½ teske vaniljesukker, 1½ teske bagepulver og ½ teske salt og rør det i.
Bland evt. lidt mere mel i og tril dejen i fingertykke pølser og stil dem i køleskabet natten over.
Skæres i ca. 1 cm tykke skiver og bages ved 175 grader i 10 – 15 min. Stil dem ikke for tæt, for de flyder lidt ud.
NB. Man kan godt “spare” lidt på smørret, for de er lidt for fede!
Klik her for at printe opskriften

IMG_2046

——————————

Kold banansuppe:
4 æggeblommer (pasteuriseret), 4-5 spiseskefulde flormelis, korn af 1 stang vanilje, 4 dl mælk, ½ dl fløde, 3-4 bananer i skiver.
Æg, sukker og vanilje piskes sammen. Derefter hældes mælk og fløde i og til sidst bananskiverne.
Klik her for at printe opskriften
——————————
Franskbrød:
Jeg bruger en helt almindelig opskrift, og efter 1. hævning, hvor de bliver formet til franskbrød, lægger jeg dem til hævning tæt sammen på bageristen (ca. 10 cm i mellem). Herefter bliver de penslet med æg og drysset med birkes. Så sætter jeg en franskbrødsform på hver side, og så i ovnen.

Efter hævningInden bagningEfter bagning

(Billederne taler vist for sig selv)

——————————

Tomatsuppe:
85 gram løg i ringe, 600 gram skoldede og flåede tomater, 2 dl. vand, 1 tsk. timian, 3 tsk. grønsagsbouillon (Aldi har haft en i brunt glas med grøn skruelåg, men desværre ikke mere, så nu må vi finde en anden)
Løget svitses i lidt smør og de flåede og blendede tomater – inkl. væden – hældes i gryden. Vandet tilsættes, derefter timian og bouillon og det hele koger i ca. 20 min. Suppen blendes igen og hældes / presses gennem en sigte så tomatkerner mm sies fra.
Der laves en opbagning af ca. 10 gram smør og ca. 15 gram mel (alt efter hvor “tyk” man vil have suppen) og suppen kommes i lidt ad gangen mens der piskes. Til sidst smages suppen til med salt.
Til suppen kan man servere kogte nudler eller franskbrødstern. (Franskbrødstern er måske?? en sønderjysk opskrift, men det er ganske simpelt franskbrødsskiver skåret i tern og brunet i smør på en pande.)
NB. I denne opskrift har jeg brugt friske tomater, men næste gang vil jeg prøve med en dåse flåede tomater!
Klik her for at printe opskriften

——————————

Honningkage:
250 gram puddersukker (brun farin), 3 æg, 450 g honning, 2 tsk. kanel, 2 tsk. nelliker, 1 tsk. ingefær, 2 tsk. natron, 4 tsk. bagepulver, 750 gram hvedemel, 2½ dl. kærnemælk (eller mælk),
Evt. 250 gram groft hakkede figner og/eller 250 gram hakket syltet appelsinskal. Smørcreme af forholdet: 40 gram margarine og 45 gram flormelis. (Laves måske 1½ gang alt efter hvor meget man smører på.)
Sukker og æg piskes godt. Honning lunes – må ikke blive for varm, den skal kun lige blive lidt flydende – og tilsættes æggemassen. Krydderier, natron og bagepulver blandes i melet (evt. sammen med figen / appelsinskal) og kommes i dejen sammen med kærnemælken. Hældes i en smurt bradepande. Bages ved 140 grader i 45 min.
Når den er afkølet, deles den i fire dele, så er det lettere at flække den. Kagen flækkes to gange og på den ene smøres smørcreme og på den anden appelsin- eller abrikosmarmelade. Så lægges den sammen, det er ligesom en lagkage med tre bunde. Kan overtrækkes med smeltet chokolade. Hvis noget af den skal fryses, så lad kagen hvile en dag eller to UDEN overtrækschokoladen, den bliver nemlig mat, når den tør op.
Klik her for at printe opskriften
Jeg fandt disse hjerteforme i Tiger. De er fine til honninghjerter. Brug samme dej og smør formene med fedtstof, jeg brugte flydende margarine, kom ca. 40-45 gram i hver form, bag dem i ca. 25 min. ved 145-150 grader. Kan pyntes med glasur.
   20151216_092745
——————————
Æbleskiver:
50 gram gær, 1 1/4 spsk. sukker, 6 dl. mælk, 5 æg, 500 gram mel, 2 1/2 tsk. salt, 1/4 tsk. kardemomme, 1 dl. hvidtøl og palmin til bagning.
Gæren røres ud med sukker, den lune mælk tilsættes. Æg piskes i, et ad gangen. Mel, salt og kardemomme tilsættes, og til sidst hvidtøl. Piskes godt igennem. Hæver mindst 30 min. De færdige æbleskiver kan fryses.
Klik her for at printe opskriften
——————————–
Æblesnitter – med nødder på mørdej bund.
Mørdej: 225 g mel, 150 g smør, 3 spsk. sukker.
Alle ingredienser blandes og æltes hurtigt sammen. Lægges i køleskab.
Fyld: 150 g hakkede nødder, 150 g smør, 200 g sukker, 2 spsk. mælk, 4 spsk. mel med lille top.
Alle ingredienser blandes i en gryde – koges op og afkøler.
Mørdejen rulles ud så den passe i str. til en lille bradepande. (28×30 cm)
Bradepanden beklædes med bagepapir, også lidt op ad kanterne.
Mørdejen lægges i og klemmes også lidt op ad kanterne.
Bradepanden sættes i ovnen ved 200 grader og bages i 5-6 min. Den tages ud og tynde æblestykker lægges ud over bunden.
Dernæst hældes nøddemassen hen over. Kagen sættes igen i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min.
Skæres i tre- eller firkanter.
Serveres med flødeskum eller creme fraiche
Klik her for at printe opskriften
 
——————————